Monday 16 Dec 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
You are here: Početna Estetska hirurgija Lice i Vrat

KOREKCIJA BORA

Ova intervencija se izvodi u ambulantnim uslovima, tako što se aplikuje lokalni anestetik u vidu kreme u područje regija lica koje se tretiraju.

Za popunjavanje bora i stinih nepravilnosti na licu, koriste se preparati hijaluronske kiseline ili sopstveno masno tkivo.

Nakon ubrizgavanja javlja se neznatni otok koji već posle 1-2 dana u potpunosti iščezava.

Hijaluronski preparati su različiti za različite regije. U zoni najsitnijih bora oko očiju postoje tačno definisane regije koje se mogu i smeju korigovati. Hijaluronska korekcija zone oko očiju je samo odlaganje hiruškog zahvata bleferoplastike (hiruška korekcija kapaka) i nikako nije adekvatna zamena niti trajno rešenje. Trajnost za one koji rade sitne bore oko očiju sa tamnim podočnjacima je od 6 do 9 meseci, to zavisi od gustine i forme hijalurona. Tamni podočnjaci se hijaluronom mogu zblažiti, ali ne u potpunosti eliminisati. Najnoviji trend u korekciji lica je korekcija zigomatične regije (jagodice), kada se indirektno koriguju i nazolabijalne bore (vertikalne bore pored nosa i usana), kao i blago podigne lice u celosti. Ova regija se radi sa hijaluronskim preparatima trajno0sti i do 2 godine, a može se raditi i sopstvenim masnim tkivom. Isto tako, odgovarajućim hijaluronskim preparatima koriguju se regije između očiju, čelo, slepoočna regija, pušačke bore, bore na koži lica i vrata. Na konačne rezultate treba sačekati 2-3 nedelje.

Korekcija bora i drugih deformiteta lica sopstvenim masnim tkivom je takodje dosta česta i daje dobre rezultate. Nedostatak ove procedure je što se masno tkivo u velikoj meri resorbuje, te se mora ponavljati u dva ili tri navrata. Ovo nije uvek slučaj. Mast se obično uzima sa stomaka ili unutrašnje strane natkolenica.Masnim tkivom se mogu korigovati i usne, a naročito nazolabijalne bore, jagodična regija, donji kapci i lice u celosti. Intervenica se može raditi u lokalnoj anesteziji, a nekada je potrebna analgosedacija, u zavisnosti od obima intervencije. Efekat je trajan.

Savet: Bez obzira o kom se materijalu radi mogu se  javiti manji, reaktivni čvorovi, naravno, veoma retko.