Thursday 21 Nov 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
You are here: Početna Estetska hirurgija Lice i Vrat Korekcija nosa

KOREKCIJE NOSA ( rhinoplastika i septorinoplastica)

Izgled nakon sedmog danaOblik i veličina nosa daju karakter čitavom licu. Često je spoljašnja deformacija nosa udružena sa deformacijama unutrašnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje. Obično se u jednom aktu rešavaju oba nedostatka ukoliko je potrebno.

Suština operacije nosa je u menjanju potkožnih struktura, najčešće modeliranjem kostiju i hrskavice preko kojih se adaptira koža na novu podlogu.

Zahvat se izvodi unutrašnjim rezovima (zatvorena tehnika) ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa.(otvorena tehnika). U modeliranju nosa ponekad se dodaje hrskavica kako bi se ispravile neke nepravilnosti(jako spušten vrh ili zakrivljen nos).

Najraniji uzrast za korekciju nosa je posle završenog rasta kostiju i hrskavica.Kod devojaka je to oko 16. ili 17. godine, a kod muškaraca oko 17.ili 18. godine.

Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji, pri čemu se uglavnom koriste unutrašnji rezovi koji su nevidljivi. Nakon operacije, kod pacijenta je prisutan jedan osećaj neugodnosti uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona koji se odstranjuju 3., 5. ili 7. dana. Rezultat operacije se vidi nakon skidanja nosne imobilizacije.

Pacijenti mogu obavljati lakše poslove nedelju dana posle zahvata.Treba izbegavati veće napore kroz 2 nedelje, jer povećanje krvnog pritiska može izazvati dodatna krvarenja.Takođe treba izbegavati direktno izlaganje nosa i lica suncu oko mesec dana.

Ne preporučuje se nošenje naočara u prvih mesec dana.

Kada se radi samo korekcija vrha nosa, može se raditi u lokalnoj anesteziji.

Komplikacije: hematom postoperativni, otok, slabija osjetljivost. Retko slabljenje osećaja mirisa. Mogućnost da se nos iskrivi u jednu ili drugu stranu zbog jaćih potkožnih ožiljaka. To je komplikacija koja ima veze sa reakcijom organizma na traumu . Definitivan izgled nosa je posle 3-6 meseci.

Savet: eventualne reoperacije nikako ne raditi pre nego što prođe minimalno tri meseca od predhodne intervencije. Kada je u pitanju estetika mislim da su jedino pozvani hirurzi plastičari da to rade a nosnu pregradu ORL hirurzi. Predlažem da to bude timski rad. Iskustvo je neophodno.

Nakon dvadeset dana