Thursday 21 Nov 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
You are here: Početna Estetska hirurgija Stomak - abdomen

ABDOMEN

DERMOLIPEKTOKMIJA I ABDOMINOPLASTIKA

Dermolipektomija podrazumeva hiruško odstranjivanje kože i potkožnog tkiva u onoj meri i obimu koliko to stanje pacijenta zahteva, a da ne ugrožava njegovo opšte zdravstveno stanje.

Ovo je često jedini izbor kod pacijenata koji naglo izgube na svojoj težini što zna da bude i do 30 kg. Dijetom ili posle nekoliko trudnoća. Tada koža gubi na svom tonusu i elastičnosti, tako da više ne može da se vrati u svoje prvobitno stanje.

Abdominoplastika uključuje i korekciju prednjeg trbušnog zida tj. ojačavanje muskulature, posebno tamo gde postoji razdvojenost (dijastaza) ovih mišića ili u prisustvu manjih trbušnih kila. (na slici velika abdominalna ventralna kila)

Operacija se izvodi uglavnom u opštoj anesteziji. Može se kombinovati i sa liposukcijom u predelu bedara, butina, kolena i zadnjice.

Najveći nedostatak ove operacije je dosta veliki ožiljak koji zaostaje nakon operacije. Ovaj ožiljak se smešta na mesto gde je najmanje vidljiv tj. u tzv. suprapubičnu regiju, tako da je pri nošenju kupaćeg kostima, taj ožiljak u potpunosti pokriven.

Pacijent ostaje u bolnici 24 sata. Obavezno je nošenje odgovarajućeg steznika u prve 2 nedelje, kada se otprilike i konci uklanjaju.

Po skidanju konaca, počinje se sa tretmanom ožiljka i koji vremenom postaje mekši i manje upadljiv. Estetski rezultati su odlični.

 

 

 

Obavezno je konstantno nošenje odgovarajućeg steznika.

Kao komplikacije ove procedure mogu se javiti hematomi i seromi. Do 25 % slučajeva kod abdominoplastika imamo pojavu sekundarne limfne drenaže pa se curenje masti i limfe produži i na mesec dva dana. Postoje i procedure punkcije ili naknadne drenaže a nekada su neophodni i sekundarni šavovi. Niti jednom poznatom hirurškom tehnikom to se ne može sprečiti i posledica je anatomskih varijacija samog pacijenta. Samo strpljenja i sve je to prolaznog karaktera. I ivično propadanje kože je često ali prolazno.

U prevenciji, retko opisanih embolija, obavezna je antikoagulanta terapija preoperativno i 3 dana nakon operacije.Oporavak je relativno brz, a njega pospešuju  i upotreba La pruss aparata kao i svakodnevne ručne masaže.

U najvećem broju slučaja, pacijent je sposoban za obavljanje skoro svih delatnosti već 15-tog dana.