Thursday 21 Nov 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
You are here: Početna Section Blog Novi članak Mitovi i zablude

Mitovi i zablude

Print
PDF
Premda estetska hirurgija više nije rezervisana samo za bogate i slavne, a lekari tvrde da im dolaze sve bolje obavešteni pacijenti, u vezi nje još uvek postoji mnogo predrasuda, zabluda i poluinformacija koje pristižu putem Interneta, žute štampe i po sistemu „rekla-kazala“... Pogledajte nekoliko stavova i informacija koje demistifikuju i opovrgavaju nesuvisle komentare vezane za ovu hiruršku proceduru.

 

 

Operacije je najsigurnije raditi u totalnoj anesteziji


Tačno. Rizik koji nosi anestezija je minimalan ako se operacija radi u savremeno opremljenoj hirurškoj sali, uz prisustvo specijaliste anesteziologa. Naravno, za anesteziju, baš kao i za uspeh operacije generalno, važno je da je vaše zdravlje dobro i zato je neizostavno da sve zdravstvene tegobe i lekove koje koristite prijavite hirurgu i anesteziologu. Potpuna anestezija je najsigurniji način da se operacija uradi dobro, jer omogućuje hirurgu potpunu kontrolu nad operacijom.


Gojaznost se može rešiti liposukcijom


Pogrešno. (...ali ne baš sasvim) Činjenica da se liposukcijom dobija vitkija figura navodi nas da mislimo da ona rešava i problem kilograma. Međutim, liposukcija nije tretman gojaznosti nego tvrdokornih masnih naslaga koje se dijetom ne mogu skinuti. Liposukcijom se izgubi određena težina – onoliko koliko se masti izvuče iz tkiva, ali to nije dovoljno za mršavljenje. Čak ni megaliposukcije kojima se vadi značajnija količina masti, a koje se retko rade, ne mogu se smatrati tretmanom mršavljenja.

Ožiljci uvek ostaju


Tačno. Svaka operacija mora da ostavi ožiljak i sa ovom činjenicom se hirurzi bore tragajući za tehnikama koje će davati što manji ožiljak ili omogućiti rez na skrivenim mestima, u kosi ili prirodnom prevoju kože – ispod grudi, na primer. Koliko će ožiljak biti vidljiv individualna je stvar, koža kod različitih ljudi različito zarasta, a ima i onih koji su skloni keloidnim ožiljcima. Takođe, veoma je važno i kako se ožiljak neguje odmah nakon operacije, silikonski gelovi su standard nege. Ipak, ožiljak, makar i skoro nevidljiv, uvek ostaje.

Tamni podočnjaci se mogu operisati


Netačno.
Operacijom koja se zove blefaroplastika mogu se operisati i smanjiti naduveni podočnjaci. Međutim, tamni kolutovi ostaju. Oni se moraju tretirati na drugi način, recimo dodavanja masnog tkiva ili filera, kako bi se popunile praznine i ublažio taman izgled.

Celulit se ne može operisati


Tačno.  Nažalost, celulit ne može da se odstrani hirurški, pa ga nemojte mešati sa lokalizovanim masnim naslagama koje se mogu otkloniti liposukcijom. Liposukcija može malo pomoći izgledu celulita, jer će se koža donekle izravnati, ali nije tretman protiv ove neželjene a tako rasprostranjene pojave.

Uvek se vidi kada je neko bio „pod nožem”


Netačno. Zapravo, najbolje izvedena operacija je ona koja se ne primećuje. „Idealno je da pacijent posle operacije dobije komplimente o svom svežem, odmornom i mladolikom licu, a ne da dobija komentare tipa – vidim da si radila fejs-lift?”, kaže dr Luiz Toledo. Poboljšanje mora da se primeti, ali ne na taj način da odmah bude evidentno kojoj ste se intervenciji podvrgli. Kod pove-ćanja grudi, recimo, dobro određena veličina, mesto postavljanja i oblik implantata daju grudi koje izgledaju predivno, a da sve deluje potpuno prirodno.

Ako imam silikonske implantate ne smem da putujem avionom


Netačno. Gotovo je neverovatno, mada istinito, da još ima žena koje veruju da implantat može da pukne pod pritiskom u avionu. Svako ko je imao prilike da vidi savremene implantate zna koliko to zvuči naivno. Implantati su tokom decenija upotrebe prošli mnoštvo testiranja: od onog na alergije, do onog na pritisak.

Posle operacije ne smem na sunčanje


Tačno. Sve dok se ne povuku modrice i otoci nakon operacije ne treba da se sunčate, jer tako usporavate proces zaceljenja i povećavate mogućnost da na ožiljku ostanu hiperpigmentacije – tamne fleke. Ožiljak nemojte izlagati suncu šest meseci, odnosno sve dok je ružičast, a i nakon toga ga štitite od sunca kremama sa visokom UV zaštitom.

Fejs-lifting je rešenje za bore i usahlo lice


Netačno. Lifting nije tretman protiv bora. Liftingom će se koža zategnuti pri čemu će nestati neki veći prevoji na koži nastali opuštanjem tkiva, ali sitne borice koje imate oko oka i na donjem delu lica i dalje će ostati. Za njih su predviđeni fileri. Što se tiče usahlog lica, na kome se usled starenja pojavljuju udubljenja oko očiju ili na obra-zima, fejs-lifting tu ne pomaže, ali dodavanje volumena filerima ili vlastitom mašću dobro dođe.

Implantatima se mogu podići opuštene grudi


Netačno. Implantati mogu pomoći kod malih i ne mnogo opuštenih grudi. Ako su grudi dosta opuštene, implantati mogu pogoršati izgled. Zato se za problem opuštenih grudi radi lifting, a ponekad se, ako je potrebno  grudima vratiti i mladalačku jedrinu, može kombinovati i dodavanje implantata.

Premda estetska hirurgija više nije rezervisana samo za bogate i slavne, a lekari tvrde da im dolaze sve bolje obavešteni pacijenti, u vezi nje još uvek postoji mnogo predrasuda, zabluda i poluinformacija koje pristižu putem Interneta, žute štampe i po sistemu „rekla-kazala“...